Skip to the content

FGK på ART-GK i Viborg

FGK står for forfattergrundkursus og skrivekunstens del af Kulturskolen talentprogram ArtGK. FGK er for dig, som elsker at skrive, som tager det seriøst, og som har lyst til at få vejledning fra professionelle og sparring med unge, der har samme passion som dig selv.  

Når vi kalder FGK for et grundkursus, er det fordi, det forbereder dig på optagelsesprøverne til for eksempel Forfatterskolen, journalistuddannelserne eller andre formidlende fag. Det behøver dog ikke at være dit formål med at gå på FGK. Uanset hvad du vælger at bruge det til, vil du udvikle dig som skribent og fortæller og blive mere afklaret med dine styrker og svagheder - og måske også med dine drømme og mål. 

Undervisningen

På FGK får du undervisning i seks timer om ugen i 34 uger om året. Som udgangspunkt kommer undervisningen i sæson 2020-21 til at ligge mandag og torsdag, men en gang i mellem vil der være workshops, projekter, oplæsninger eller samarbejde med de andre linjer på ArtGK, som kan ligge i weekenderne.  

Mandag skriver du på egne projekter, diskuterer, læser hinandens tekster og får feedback af underviseren. 

Torsdag arbejdes der tematisk - oftest med skrivekunst, men det kan også være i samarbejde med de andre retninger på ArtGK. I sæson 2020-21 er temaerne:

Fra midt i august til efterårsferien arbejder vi med at finde vores egen stemme. Det handler om at være ægte, at skrive sandt, og om hvordan man gør det. Vi arbejder med forskellen på det private og det almene, og med hvordan man ved, om noget er godt eller dårligt. 

Undervejs får vi besøg af en række forfattere og andre, som på hver sin måde arbejder med litteratur. Blandt andre Claus Handberg, der voksede op i Viborg, og Louise Juhl Dalsgaard, der skriver selvoplevet litteratur. Vi får besøg af Mathilde Elgaard Christiansen, der lige er blevet færdig på Forfatterskolen i København, af Pia Juul, der er digter og prosaist og også er bestyrelsesformand for forfatter- og oversættercenteret Hald Hovedgaard, og af Rikke Obelin, der er fra Bjerringbro og nu har sit eget forlag og sin egen poesibus.

Sammen med BGK (billedkunst) mødes vi med kunstneren Gudrun Hasle, der arbejder på tværs af billedkunst og tekst, og som er ordblind. Og sammen med MGK (musik) mødes vi med Cia Rinne, for hvem sproget er musik.

Det bliver en fantastisk introduktion til FGK med masser af inspiration fra nær og fjern. 

Efter efterårsferien mødes vi hver torsdag på trykkeriet Viingaards Officin, hvor vi vil arbejde med form og aftryk. Her vil vi af trykkere, typografer og bogbindere lære det klassiske håndværk og at arbejde konkret.

Udgangspunktet for temaet er, at sproget er som et billede, og hvis det ikke står ordentligt, læser man det ikke ordentligt. Det er også et håndværk. Hen imod jul har vi alle skabt en bog eller et bogprojekt - afhængigt af, hvordan du ønsker at arbejde og udtrykke dig.

Undervejs får vi besøg af forfatter og billedkunstner Amalie Smith, som både har gået på kunstakademiet og Forfatterskolen, og af viborgenseren Line Kallmeier, der nu bor i Athen og arbejder på tværs af billede, foto, skrift.

Inden jul udstiller vi vores projekter, holder oplæsning og en fest. 

Efter nytår bevæger vi os over i antropologien, arbejder med vores eget sted og knytter os stedspecifikt til litteraturen. Vi henter inspiration hos forfatteren Peter Hultberg og hos Peter Seeberg, som var en stor forfatter og museumsmand i Viborg. Vi lægger vejen forbi lokalarkivet og rigsarkivet og beskæftiger os med de ting, vi har tilfælles med antroprologien - blandt andet hvordan vi researcher i fortiden og arbejder med serendipitet, dérive - metoder, der også går på tværs af vores fag.

Sammen med BGK arbejder vi med visuel poesi i landskabet og det at sætte aftryk og fortælle historier fra et sted. Underviser Gerd Laugesen trækker på og fortæller om sit arbejde med sproghaver, og måske skal vi også plante nye sprog sammen.

Undervisere

Dine undervisere er der for at hjælpe dig med at finde din egen stemme og for at udfordre dig med rammer og retning for din skrivekunst. Men samtidig er du fri til at arbejde med din egen stil og sammen med din underviser præge dit FGK-forløb. 

 

Det kreative miljø omkring ArtGK

Som elev på FGK i Viborg bliver du en del af byens kunstneriske miljø og du møder mennesker, som deler din passion. Du vil opleve, at vi samarbejder med de andre linjer på ArtGK, men også med områdets lokale litterære kunstnere, og at vi trækker på byens litterære tradition og historie. Derfor kommer du igennem dine tre år på FGK til at deltage i projekter i samarbejde med Hald Hovedgaard, Viborg Bibliotekerne, Viingaards Officin, Nørhaven og Viborg Stifts Folkeblad. 

 

Kan man tage FGK sammen med en anden uddannelse?

Du kan Du forventes at læse og skrive imellem undervisningen. Så vidt det kan lade sig gøre, hvis du samtidig har arbejde eller går på en ungdomsuddannelse ved siden af FGK. 

 

 

U