Skip to the content

"Der er fri mulighed for at sidde inde i studiet og lave musik"

- Søren, elektronisk musik og produktion på MGK og producer hos Beatlab Studio

Musik og fællesskab på højt niveau

Drømmer du om at nørde musik i det meste af din fritid? Og vil du finde et fællesskab med andre unge, som har det på samme måde?

Så skulle du overveje at søge ind på MGK – et musikalsk grundkursus på tre eller fire år, som kvalificerer dig til optagelsesprøven på landets konservatorier.

På Kulturskolen Viborg kan du vælge den klassiske eller rytmiske linje, hvor hovedfaget er et instrument eller sang. Men du kan også vælge produktionslinjen, hvor dit hovedfag for eksempel kan være sangskrivning, elektronisk musik eller lydteknik. På alle tre linjer sammensætter vi nogle super fede MGK-forløb, og vi gør meget ud af at lytte til dine ønsker og idéer undervejs.

Vi lægger stor vægt på, at vores elever er ’skabende’ musikere. Det betyder, at du som MGK-elev i på Kulturskolen Viborg ikke bare lærer at kopiere andres musik, men også at finde din egen stil og byde ind i sammenspil og musikalske fællesskaber.

Her bliver du en del af et kreativt miljø omkring Klub 0.12, hvor både vores lærere, MGK’ere og andre elever arrangerer koncerter og foredrag, og her kan du snuse til den del af livet som musiker, der handler om at få nogle gode idéer og føre dem ud i livet.

Vi har orienteringsmøde 15. januar og tilmeldingsfrist 1. februar. Det kan du læse mere om, hvis du scroller ned ad siden.

Som MGK-elev på Kulturskolen Viborg er du en del af MGK Midtvest, der er et samarbejde mellem Holstebro Musikskole, Skive Musikskole, Herning Musikskole, Musikskolen Ringkøbing-Skjern og Kulturskolen Viborg. På mgkmidtvest.dk kan du læse mere om uddannelsen og se datoerne for orienteringsmøder på de andre skoler. 

"Det var slet ikke så slemt, som jeg havde regnet med"

- Jacob, rytmisk guitar på MGK, om optagelsesprøven

Undervisningen

På MGK får du undervisning i dit hovedfag og i klaver som bifag. Hvis dit hovedfag er klaver, kan du selv vælge et bifag. Du har hørelære, musikteori, SDS (sang, dans og spil) og kor sammen med de andre MGK’ere en aften om ugen, og derudover skal du regne med sammenspil, koncerter og studieture i løbet af året.

Timefordelingen på en 3-årig MGK ser sådan her ud:

  • Hovedfag: 60 minutters undervisning i 34 uger hvert år
  • Bifag: 20 minutters undervisning i 34 uger hvert år
  • Sammenspil: Cirka 2 ½ time i 25 uger hvert år
  • Teori, hørelære, SSB og kor: 3 timer i 34 uger hvert år  

Tager du MGK på 4 år, har du lidt mindre undervisning i dit hovedfag og bifag. Og generelt gør vi både på det 3-årige og det 4-årige forløb meget ud af at tage hensyn til din uddannelse og hverdag.

Når du går på MGK er undervisningen gratis, men uddannelsen er ikke i sig selv SU-berettiget.

 

Hvordan søger jeg ind?

Først og fremmest synes vi, at du skal komme til vores orienteringsmøde 15. januar i Klub 0.12 på Kulturskolen Viborg. Her får du meget mere af vide om optagelsesprøven.

Hvis du vil til optagelsesprøven på MGK, skal du tilmelde dig på musikalskgrundkursus.dk senest fredag 1. februar 2019. Her kan du også læse mere om optagelsesprøverne til hhv. klassisk, rytmisk og produktionslinjen. Da det er et tilmeldingssystem for hele landet, kan vi desværre ikke hjælpe dig, hvis du overskrider tilmeldingsfristen. I det tilfælde er du nødt til at vente til næste år. 

Optagelsesprøverne ligger i maj/juni. Nærmere info følger.

"Det giver en hel masse fritid til at øve på instrumentet, så man virkelig kommer i dybden,"

- Mikkel, rytmisk guitar på MGK og tre-årig HF

Kan man gå på MGK og i gymnasiet samtidig?

MGK er tilrettelagt, så du også kan gå i gymnasiet eller have et arbejde. Men det kræver hårdt arbejde, og du skal være opmærksom på, at det ikke er alle, som kan overskue 3 år med både gymnasieuddannelse og MGK.

Derfor vælger mange at søge ind på MGK lidt forskudt af gymnasiet, så de afsluttende prøver ikke falder samme sommer. Du kan for eksempel søge ind, mens du går i 8. klasse, eller når du er kommet i gang med gymnasiet eller en anden ungdomsuddannelse.

Men der er også en andre muligheder. I samarbejde med Viborg Gymnasium og HF samt Viborg Katedralskole tilbyder Kulturskolen Viborg nemlig, at du kan tage både MGK og STX på fire år. Du har grundlæggende de samme fag og antal timer, men de er fordelt på fire i stedet for tre år. Du kan læse mere om den fire-årige STX på Viborg Gymnasium og HF her. Kontakt Viborg Katedralskole for at høre mere om den fire-årige STX der. 

På Viborg Gymnasium og HF kan du også vælge HF på tre år i stedet for to. Det giver dig god tid til at øve på dit instrument og fordybe dig i din musik ved siden af. Du kan læse mere om den tre-årige HF på Viborg Gymnasium og HF her. 

Samtidig kan vi tilbyde dig en plads på Viborg Katedralskoles hyggelige kollegium, hvis du kommer langvejs fra. Det kan du læse mere om her.

"Det hele er meget tæt på, og man sparer derfor en masse tid på transport"

- Ida Marie, klassisk violin på MGK og fire-årig STX