Skip to main content

Trompet og Kornet

Hvis du virkelig vil høres, skal du spille trompet. Trompeten blev nemlig opfundet som et instrument, der kunne give signaler til soldaterne, når man var i krig i meget gamle dage. 
De fleste har set en trompet. Kornetten er lidt mindre, men ellers næsten magen til. De to instrumenter kan spille nogle af de lyseste toner i messingfamilien, og derfor hører man dem tit spille melodi. De lyder næsten ens, men hvor kornetten har en lidt rundere lyd, er trompeten mere majestætisk og klar i sin klang. 

Trompeten er kendt fra både jazz, klassisk musik og filmmusik, og du finder den i både harmoniorkestre og symfoniorkestre. Kornetten er ikke helt så almindelig, men har en fast og vigtig plads i alle brass bands. 
Det mest kendte klassiske værk for trompet er nok Haydns Trompetkoncert, men også albummet Carnaval med Wynton Marsalis er værd at lytte til. I jazz-musikken er trompetisten Miles Davis en legende, og han har lavet det meget kendte album Kind of Blue. Vil du lytte til noget lidt nyere trompetmusik, udgav norske Ole Edvard Antonsen i 2007 albummet Landscapes, med nogle meget smukke melodier, som er lidt en blanding af pop- og folkemusik. 

Og prøv så lige at lægge mærke til titelmelodien, næste gang du ser en Olsenbanden-film. 

Hvordan er undervisningen?
I undervisningen starter du med at lære, hvordan du får lyd ud af en trompet, og hvordan du får tonerne til at lyde smukke og klare. Det er blæseteknik. Du lærer noder hen ad vejen, og vi starter med at spille korte, enkle melodier. Senere spiller vi også efter bøger, hvor du kan finde baggrundsmusikken på nettet eller på en cd, så det lyder som om, du har et helt orkester i ryggen. Vi snakker om, hvad du gerne vil spille og sammen finder vi noget, som passer til dit niveau, og som, du synes, lyder godt. 

Vores musikundervisning bygger på, at vi har det sjovt med musikken. Du får mest ud af undervisningen, hvis du øver dig tit – gerne hver dag. Og så er det også sjovest at øve sig, fordi du vil mærke, at du bliver bedre.

Det meste af vores trompetundervisning foregår på Grønnegade i Viborg, men i nogle tilfælde kan de lade sig gøre at få undervisning om eftermiddagen på din folkeskole om. Klik her for at se, om du kan få undervisning på din egen skole.


Hvem kan spille trompet og kornet?
Du skal være cirka 7 år for at starte på trompet eller kornet. Hvis du ikke er så høj, er det en god idé at starte med at spille kornet, da den er lidt kortere end trompeten. Teknikken er den samme, så du kan nemt skifte til trompet senere, hvis du har lyst til det. 

Vi tager altid udgangspunkt i, hvem du er, og hvor meget du kan, og derfor er det aldrig for sent at starte.

Spil sammen med andre!
Det er vores erfaring, at det er vigtigt hurtigt at komme til at spille sammen med andre. Det første sted, du kan det, er i Orkesterskolen og Kulturskolens Storband. Senere kan du komme med i FDF’s harmoniorkester, Dream Team, Heartbeatn' Soul, Soultusserne eller Jazztusserne. Derudover arrangerer vi sammenspil, elevkoncerter og workshops i løbet af sæsonen, hvor du møder og spiller sammen med andre børn og unge, som også spiller musik. 

Skal man købe en trompet?
Du kan leje en trompet eller en kornet hos Kulturskolen Viborg. Hvis du senere vil købe dit eget instrument, er det en god idé at du snakker med din lærer først. Du kan se priser og vilkår for at leje et instrumenter her. Du kan også låne en trompet eller en kornet gratis hos FDF’s Harmoniorkester, hvis du melder dig ind og spiller i orkestret. Det er virkelig sjovt, så det kan vi godt anbefale.

Vælg hold / instrument
Tilmeld
Trompet og Kornet